Stoomgemaal....

We zijn vanmorgen naar  het het Wouda-gemaal geweest. Het grootste nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld. Het staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst. Het zorgt ook de afgelopen dagen weer voor droge voeten in Friesland.
Heel bijzonder om dit eens in werking te zien en natuurlijk moeten er weer foto's gemaakt worden. Ik had alleen nog wel wat meer stoom willen zien ;) Tot bewaking van Frieslands boezem...
12 opmerkingen:

Ans van Ispelen zei

Leuk,dat je daar bent gaan kijken Renny.
Vorige week lieten ze dit stoomgemaal ook op teevee zien.
Prachtig,hoe de machine's hun werk doen.
Een knap staaltje techniek uit die tijd.

Groetjes Ans

Mirjam zei

Hoi Renny,
Wat prachtig. Wij zijn zo gek op dit soort oude gebouwen. Hier aan de rand van de Haarlemmermeer staan ook nog twee van dit soort prachtige exemplaren waar op bepaalde dagen de machines onder stoom gebracht worden. Zo indrukwekkend om dit te zien. Met de machines in deze gebouwen werd destijds de Haarlemmermeer drooggepompd... Zo lang geleden wisten de Nederlanders al wat goed watermanagement was...
Ik wens je een heel fijne avond, en een heel mooi weekend,
Lieve groet,
Mirjam

Eefies day zei

Wow, mooi zeg, onze tante vertelde ons er al van en terwijl wij hier ook naar het hoge water kijken, wordt in Friesland ook alles gedaan om het water kwijt te raken...een bezienswaardigheid hoor dat dit unieke gemaal daar voor zorgt.
Nu maar hopen dat er niet veel water meer bij komt.


Een lieve groet,
♥Eefie

Home and Lifestyle zei

Hé, dat heb ik deze week op televisie gezien, de mensen stond rijen dik te wachten tot ze naar binnen mochten of vergis ik mij nu! Mooi om te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat!

Fijn weekend, Renny! Lieve groet, Ingrid

Anoniem zei

Wat een prachtig en leerzaam uitje, Renny. Net nu ook dat er overal hoog water is. Zoveel water is altijd indrukwekkend. Mooi om te zien hoe het werkt!

Lieve groet,
Gerry

Thuis bij Tjits zei

heb je hier niet heel lang voor in de rij hoeven staan? met kerst was de wachttijd enorm! geen wonder want dit is toch wel een uniek stukje geschiedenis!

lieve groet, Tjits

flowersandhome zei

Wat moet het indrukwekkend zijn om dit in werking te zien. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik hier nog nooit van hoorde dus dat werd even opzoeken wat een gemaal is, daarna wat een stoomgemaal inhoudt en dan ook nog wat de Wouda-gemaal zo bijzonder maakt. Veel bijgeleerd moet ik zeggen en het toont nog maar eens hoe Nederland sinds jaar en dag al het water en wat het zou kunnen aanrichten onder controle houdt en probeert te houden.
Ik wens je een fijn eindejaar en heel veel zon in 2013.
Groetjes,
Marian

Janneke zei

Leuk dat jullie daar zijn gaan kijken. Ik zag het pas op tv.
Mooi hoe die glimmend gepoetste oude machines hun werk nog zo goed kunnen doen.
Groeten, Janneke

Judiths-creablog zei

Wat leuk dat je er een kijkje bent gaan nemen. Ik heb het inderdaad ook kort geleden op tv gezien... Je hebt er prachtige foto's van gemaakt!

Fijne jaarwisseling en een goed en creatief 2013!!

Groetjes Judith

Miranda zei

Altijd leuk om een uitstapje te maken een stukje terug in de tijd!

Fijne avond. Lieve groet, Miranda

Claudia zei

Heerlijk om dan je kids zo lekker te zien genieten! (en jijzelf uiteraard ook!!!)

Anita zei

Wát bijzonder
ik heb even stil mee zitten te GENIETEN
Een leerzaam uitstapje :-)
Groetjezz lfs mij